Het Erasmus ISK

Het Erasmus is een openbare scholengemeenschap in Almelo voor praktijkonderwijs, isk, mavo, havo, vwo en gymnasium. De ISK (Internationale Schakelklas) is een school voor anderstalige leerlingen van 12 tot +/- 18 jaar, die de Nederlandse taal moeten leren.

Laat zien wat je kunt!

Het gaat op onze school om leerlingen. Wij willen uit onze leerlingen het beste halen, wat erin zit. Daarbij gaat het niet alleen om het behalen van het diploma. Belangrijk is, dat wij onze leerlingen begeleiden en ondersteunen in hun ontwikkeling tot zelfbewuste, mondige burgers met verantwoordelijkheidsgevoel, die in staat zijn gefundeerde keuzes te maken.

Internationale schakelklas

De isk is een school voor voortgezet onderwijs en bestemd voor nieuwkomers in Nederland in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. Als het taalniveau voldoende is, na gemiddeld 2 jaar, worden de leerlingen geschakeld naar het reguliere (voortgezet) onderwijs of ROC/Vavo. De isk kan gezien worden als de schakel tussen de school in het land van herkomst en de Nederlandse school.

Het Erasmus ISK

Het Erasmus isk heeft een regionaal karakter. Dit betekent dat veel leerlingen niet alleen uit Almelo komen, maar ook uit de omgeving. Het aantal leerlingen varieert per schooljaar. Dit is mede afhankelijk van de politieke en economische situatie in de wereld. Bij de start van het schooljaar 2022-2023 zaten er zo’n 300 leerlingen op de isk, terwijl er inmiddels (februari 2023) ruim 400 leerlingen lessen volgen op de isk. Aan deze leerlingen wordt in een veilige omgeving, maatwerk en extra zorg en begeleiding geboden.

Ons onderwijs

Een groot deel van de lessen bestaat uit het vak Nederlands als tweede taal, ook wel NT2. De leerlingen op de isk krijgen ook andere vakken zoals wiskunde, wereldoriëntatie en Engels. Daarnaast zijn er creatieve en sportieve vakken zoals muziek, tekenen en LO (lichamelijke oefening). In de lessen wordt ook aandacht besteed aan de Nederlandse cultuur en gewoonten. Bovendien maken we leerlingen wegwijs in de Nederlandse samenleving. Ook zijn er projecten met klassen van andere locaties, zoals het buddytraject.

Onderwijs in je eigen tempo

Het aantal jaren en het niveau van het onderwijs dat leerlingen gevolgd hebben in hun eigen land is heel verschillend. Daarom werken de leerlingen in eigen tempo en op eigen niveau. De meeste leerlingen hebben daarom twee jaar nodig om voldoende voorbereid te zijn om in het voortgezet onderwijs in te kunnen stromen. Om de stap richting het voortgezet onderwijs makkelijker te maken, gaan de leerlingen twee weken op stage bij het vmbo.

Aanmelden voor de Internationale Schakelklas kan gedurende het gehele jaar via onderstaande downloadbutton.

Meer informatie over Het Erasmus ISK is te vinden op onze website.

Contact

Bezoekadres

César Franckstraat 1
7604 JE Almelo

T: 
E: isk@het-erasmus.nl

AGENDA

ma 26 feb

Persoonlijke rondleidingen – Het Erasmus mavo/havo/vwo

26 februari, 2024
|
08:30 uur

Van 26 februari tot en met 26 maart 2024 kan je een persoonlijke rondleiding inplannen op onze locatie mavo/havo/vwo.
Meld je aan via het-erasmus.nl/rondleiding

wo 6 mrt

Volg het eerste uur – Het Erasmus mavo/havo/vwo

6 maart, 2024
|
08:15 uur

Wil je alleen of samen met een vriendje of vriendinnetje het eerste lesuur volgen op woensdag 6 maart om 8.15 uur? Vraag dan aan je ouders of ze met 0546-480800 willen bellen om jouw eerste uur in te plannen. Je kan je tot en met woensdag 28 februari aanmelden voor jouw eerste uur.

ma 24 jun

Kennismakingsdag – alle VO-scholen

24 juni, 2024
|
14:00 uur

Alle middelbare scholen in Almelo organiseren deze middag om 14.00 uur de kennismakingsdag. Maak alvast kennis met je mentor en je nieuwe klasgenoten! Veel plezier :)

BW-Erasmus ISK-8103

SCHOOL

Wil je meer weten over de isk?

Dat kan! Ga dan naar onze website of maak een afspraak om je aan te melden. 

DOWNLOAD

Klaar om een keuze te maken voor je toekomst?
Download het aanmeldingsformulier van Het Erasmus isk.